A szervereken tárolt adatok elsődleges mentési helye. Adatmennyiségtől és megvalósítástól függően ez lehet akár egy USB pendrive is. Régebben inkább a szalagos tárolóegységek voltak preferálva, de manapság inkább egy USB külső merevlemezt vagy hálózati tárolóeszközt (NAS) használnak, elsősorban a sebesség, másrészt a kedvezőbb ár miatt. A távoli mentés kialakításához is szükséges a helyi mentés megvalósítása.

A mentéseknél fontos betartani az úgynevezett 3-2-1 szabályt, mely azt jelenti, hogy az adott környezetről:

  • 3 mentésünk legyen
  • 2 különböző típusú adathordozón
  • 1 példányt tároljunk offline és lehetőleg külső helyszínen

A mentéseket egy bekonfigurált mentő program végzi, melynek kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni:

  • Fizikai vagy virtuális környezetet szeretnénk menteni?
  • Milyen médiára szeretnénk a mentéseket készíteni?
  • Milyen támogatás van az adott programhoz?
  • A többféle licenc verzió milyen megkötéseket tartalmaz?
  • Vásárlás vagy bérlés az előnyösebb?

A legtöbb neves backup programnak vannak elérhető ingyenes verziói, melyek számos megkötéssel ugyan, de használhatók és kiválóan megfelelnek kisebb cégeknek.

Ingyenes progarmok:

Fizikai gép mentése:

Veeam Agent for Microsoft WÍindows Free vagy Veeam Agent for Linux Free programot ajánljuk. Teljesen ingyenesen használható. Hátrány, hogy csak 1 időzítést lehet beállítani az ingyenes verzióban.

Altaro Physical Server Backup – egy virtualizációs program, a teljes gép visszaállítás virtuális környezetbe történik

Virtuális szerverek mentése:

Altaro VM Backup program elérhető Hyper-V és VmWare virtualizációs környezetre egyaránt. 2 virtuális gépre használható ingyenesen. Hátránya, hogy az ingyenes verzió nem törli automatikusan a régi mentéseket, ezt manuálisan kell megoldani. Offsite mentési lehetőség csak külső diszkre van.

Veeam Backup & Reprication Community Edition – teljes körűen használható program Hyper-V és VmWare környezetben egyaránt. Az igyenes verzió 10 virtuális gépre van korlátozva.

Vembu BDR Suite – teljes körűen használható program Hyper-V és VmWare környezetben egyaránt. Az igyenes verzió 10 virtuális gépre van korlátozva. Az ingyenes verzió csak 1 időzítést engedélyez a teljes körű használathoz, azonban korlátozott mentéseket lehet futtatni újabb időzítéssel is.