Az Offsite mentés egy olyan mentési megoldás, ahol a mentett adatok az adatok tényleges helyétől elkülönített külső helyszínen tárolódnak. Természeti katasztrófa esetén az adatokat a külső helyszínről vissza lehet tölteni egy új rendszerre, nem semmisülnek meg az adatok a helyi infrastruktúrával együtt.

Többféle megvalósítási formája lehetséges, a legegyszerűbb az, amikor egy fizikai adathordozót a mentett adatokkal elszállítunk egy külső helyszínre, másik telephelyre, bankba, raktárba, vagy egy ezzel megbízott vállalkozáshoz. Ebben az esetben azonban ott van a fizikai adathordozó sérülésének a kockázata, szállítás közbeni sérülés vagy baleset esetén a külső helyszínen tárolt adatok is megsemmisülnek.

Lehetőség van arra is, hogy például egy helyi NAS-ra történő mentés után a NAS tároló egy másik ugyanolyan NAS-ra átszinkronizálja az adatokat bizonyos időközönként.

Vannak olyan mentési megoldások, melyek a mentett adatok egy másolatát feltöltik egy felhős tárhelyre. Ez lehet szolgáltatótól bérelt tárhely, a backup szoftver gyártójának saját tárolója vagy backup szoftverhez kötött szolgáltatói tárhely. Az adatok a szerverekről titkosított formában kerülnek elküldésre és a szolgáltatónál titkosított formában tárolódnak. Az adatokhoz a felhasználói titkosító kulcs hiányában a szolgáltató sem fér hozzá.

A legtöbb mentő programban a saját Offsite tárolási lehetőség prémium szolgáltatás és plusz licenc köteles. Azonban szinte mindegyik jelenleg forgalomban lévő program tud AWS S3 felhős mentést végezni (Amazon Cloud megoldás). Az eredeti Amazon felhős tárolás költségéhez hozzá kell számítani, hogy nem csak a tárolt adatokért kell fizetni, hanem a letöltési adatforgalomért is.

Cégünk a következő típusú Offsite Backup szolgáltatást nyújtja:

  • Altaro Offsite Server
  • AWS S3 kompatibilis Cloud Storage
  • FTP

Az árazás minden esetben a nálunk tárolt adatok mennyisége alapján történik. A választott backup programokhoz szükség esetén licenceket is biztosítunk havi előfizetés formájában. Természetesen amennyiben már meglévő megfelelő licencekkel rendelkeznek, azok is használhatók. Az adatok magyarországi (Budapest) adatközpontban elhelyezett adattárakon tárolódnak, azok nem kerülnek ki az ország területéről.